Dubai a Perzsa-öböl déli partján, közvetlenül a tengerparton helyezkedik el, hátországa egy hatalmas, homokos sivatag. Az emírség 3900 négyzetkilométer nagyságú, lakossága kétmilliós, ennek egyötöde helyi állampolgár, a többi vendégmunkás. Éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart rövid átmeneti időszakokkal.

Dubai a tradicionális arab világ és a fényűző nyugati behatások keveréke, csillogó pont a sivatag szélén, oázis a homokdűnék között. Itt vannak a világ legdrágább szállodái. Az üzleti- és a turisztikai élet közel-keleti központja a város, ahol sajátosan keveredik a múlt és a jelen. Méltán nevezik az ellentétek városának is, hiszen itt a legmodernebb üvegpaloták ugyanúgy részei a városnak, mint a régi széltornyokkal díszített házak, vagy a hihetetlen zöld parkok és a város határában kezdődő végtelen homokdűnék. A tengerparton luxusszállodák sora várja a pihenni vágyókat. Mivel Dubai vámmentes övezet, ezért rendkívül kedvezően lehet vásárolni a bevásárlóközpontokban és bazárokban is, ahol alkudni kötelező. Itt található a világűrből is látható pálmafa-sziget és a világot formázó szigetcsoport.
Dubai egyik jelképe a Föld egyetlen hétcsillagos, vitorlára hasonlító, ugyancsak mesterséges szigeten épült szállodája, a Burjal al Arab - ez egyben az egyik legdrágább szálloda is a világon.

Dubaiba Budapestről 2014 óta akár közvetlen repülőjáratokkal is eljuthatunk (Emirates, Wizzair)

Látnivalók: 

 • Atlantis Hotel: Dubai turizmusának egyik jelképe a Dzsumeira Pálma mesterséges szigeten elhelyezkedő Atlantis Hotel, melyet 2008-ban adtak át. A pálmasziget Perzsa-öbölre nyitott végén álló hotel 113 hektáron terül el, 93 méterrel magasodik az öböl fölé, és 1539 szobája van. Dubai felöli tengerpartja 700 napozóággyal várja azokat, akik a felhőkarcolók látványára fürdőznének, de a hullámtörő felőli oldaláról már az öböl nyílt, hullmázó vízét látni. Ez nemcsak egy szálloda, hanem óriási vízi élménypark is egyben. Egy 11,5 millió literes akváriummal, csúszdaparkkal, delfináriummal és rengeteg medencével épült víziparkja nem csak a szállóvendégek számára nyitott.
 • Burdzs Al-Arab: A Burdzs al-Arab egy széltől dagadó vitorlát formázva áll a város tengerpartjától 280 méterre egy apró mesterséges szigeten. Az 1999-ben átadott hotel tizenöt éve alatt Dubai egyik fő jelképe lett, a világ luxusszállodái között nem akad ismertebb nála. Az önmagát a világ első hétcsillagos szállodájaként hirdető hotel neve annyit tesz: az arabok tornya. Az épület árbocot szimbolizáló tornya 321 méter magasra nyúlik, mellyel 2007-ig ez volt a világ legmagasabb szállodaépülete. A város tengerpartjának legmeghatározóbb épülete óriási méretével és légies külsejével kilométerekről vonzza a tekintet, belsejében pedig a határtalan luxusé a főszerep. A modern arab stílusban készült lakosztályokat csak a szállóvendégek élvezhetik, de a hotel több része nyilvános, így éttermei is. Az Al Mahara étterem egy óriási, közel egymillió literes akvárium körül terül el, az Al Muntaha étteremből pedig, mely 200 méter magasban található, csodás panoráma nyílik az öböl vízére.
 • Burj Kalifa: Dubai rekordjai sorában a legjelentősebb csúcs egyértelműen a Burj Kalifáé, hiszen ez a város és egyben a világ legmagasabb ember alkotta épülete. A 160 emeletes, felfelé lépcsősen keskenyedő torony 828 méterrel magasodik az utcaszint fölé. A Burj Kalifa egy új, két négyzetkilométeres belvárosi negyed közepén áll, egy mesterséges tó és a világ legnagyobb bevásárolóközpontja, a Dubai Mall szomszédságában. A torony éttermekkel, hotelekkel és üzletekkel csábítja a turistákat, legerősebb vonzereje azonban a 124. emeletén kialakított kilátója, ahonnan tiszta időben a szomszédos emirátusokig is el lehet látni.
 • Dubai Creek: Egy sósvízű öböl Deira és Burdzs Dubaj városrészek között. Az olajgazdagsággal jött nagy építkezések előtt ez volt Dubaj központja, sőt, a szárazföldbe mélyen benyúló öböl mellé települtek az első jelentősebb külföldi hotelek, felhőkarcolók is. Partján állnak a korábbi uralkodók palotái, itt működnek a mai napig a város legjobb piacai, de partjáról érhető el a Juma Nagymecset, a yacht klub, a Dubai Festival City, valamint a Dubai Dolphinarium.
 • Dubai Fountain: A világ legnagyobb koreografált szökőkútja, amely a Burdzs Kalifa lábánál, a Dubai Mall szomszédságában terül el. A 218 millió dollárból készült Dubai Fountain naponta többször, fix menetrend szerint lövi magasra a vizet. A látványos műsorok szerkeztett koreográfiák szerint zajlanak, zenei- és fénykísérettel. Általában arab zenéket szólnak a műdor alatt, de olykor popslágerek szólnak kísérőként. Több mint hatezer világítótest teszi színessé a vízfüggönyt, amit akár 150 méter magasra képes fellőni a technika.
 • Dubai Marina: Egy mesterséges öböl a Sejk Zajed út és a Perzsa-öböl között, a Dzsumeira Pálma szomszédságában. Magas lakóépületeit több, mint 120 ezer ember lakja, vízén yachtok, partján kávézók és éttermek sorakoznak. A turisták körében népszerű éjszakai programnak számít az éjszakai hajókázás a kivilágított felhőkarcolók fényében. Kedvelt még tengerpartja, a Marina Beach, ami a város egyik legjobban felszerelt strandja.
 • Dubai Múzeum: A Dubai Creek partjához közel áll Dubai legöregebb ma is álló építménye, az Al-Fahidi-erőd. Az 1700-as évek végéről fennmaradt építmény fennállása nagy része alatt erődként funkcionált, ma viszont a város egy apró, de talán legjobb múzeumát találni benne. A múzeum életnagyságú kiállítási tárgyakkal mutatja be a város múltját, a terület régi lakóinak életét. Gyakorlatilag minden megtudható arról, hogy miként éltek errefelé párszáz évvel korábban a halászok, kereskedők, helyi lakosok. Vannak itt régi dhow-k (halászhajók) replikái, egykori házak és öltözetek. A fegyverek és hangszerek kedvelői sem unatkozhatnak, hiszen ezekből is szép gyűjteménye van a múzeumnak.
 • Dzsumeira Pálma: A Dzsumeira Pálma (közismert nevén: Palm Jumeirah) Dubai pálmát formázó mesterséges szigetei közül az egyetlen, amely már beépült. A város partját szegélyező ember alkotta szigetekből ezt építették fel először, a munkálatok 2001 és 2007 között zajlottak. Az elképesztő mennyiségű, kilencven millió köbméter homokot a Perzsa-öböl aljából szivattyúzták, emellett hét millió tonna követ használtak fel, míg végül összeállt a pálma.Bár a világgazdasági válság a dubaji építkezéseket is megakasztotta, a Dzsumeira Pálmán a pénzügyi nehézségek ellenére is sikerült felépíteni a tervezett hotelek, villák nagy részét. A hotelek a pálma törzsére és a hullámtörőként is szolgáló 12 kilométer hosszú, félhold alakú földíven állnak, míg a pálma levelein luxusvillákat találni. A sziget a turisták számára is látogatható. Törzsét a szárazfölddel egy autóút köti össze, de saját magasvasútjával, a Palm Jumeirah Monoraillel is megközelíthető. A külső félholdra – ahol többek közt a Palm Atlantis Hotel és az azzal szomszédos vízipark található – egy víz alatti alagúton, valamint a víz fölött ívelő vasúton lehet átjutni.
 • Dzsumeira Mecset: Bár Dubai nevezetességeinek nagy része új és modern építmény, azért a város a klasszikus kulturális látnivalókban is bővelkedik. Ezek egyik legjelesebbje a Dzsumeira Mecset, a város második legnagyobb vallási épülete. A mecset 1998-ban épült és a modern iszlám építészet elemeit ötvözi a tradicionális elemekkel. Két nagy tornyával és kupoláival kedvelt a fotósok körében. A Mecset a turisták számára is látogatható, ami jól jelképezi Dubai nyitottságát. A mecsetbe bárki beléphet vallási elkötelezettségtől függetlenül, amennyiben betartja a látogatókra vonatkozó szabályokat. Az épületbe a férfiak csak hosszú nadrágban, a nők hosszú nadrágban és hosszú felsőben, hajukat eltakarva léphetnek be.
 • Emirates Towers: A Sejk Zajed sugárút arculatának második évtizede meghatározó eleme az Emirates Towers. A kétezres évek első éveiben még a város kevés felhőkarcolója közé tartozó ikertornyok mára persze kicsit beleszürkültek a környező épületerdőbe, de még ma is a turisták egyik kedvenc fotózási helyszíne.Az épületpáros sajátos formája miatt kedvelt, azt viszont ma már kevesen tudják, hogy az irodaépületként funkcionáló magasabb torony 355 méterével 2009-ig a város legmagasabb építménye volt. Kisebb, 309 méter magas testvére teljes egészében hotel, kereken négyszáz szobája van.
 • Infinity Tower: Csavart alakjával a város legegyedibb felhőkarcolóinak egyike. A nyolcvan emeletes, 306 méter magas torony nem csak érdekes látnivaló, de világrekorder is: ez jelenleg a világ legmagasabb olyan épülete, amelynek csúcsa kilencven fokkal csavarodik el az aljától. A torony több mint hét évig épült, amiben volt egy másfél éves kényszerszünet, miután az alapozás alatt átszakadt egy támfal és az öböl vize elárasztotta a munkaterületet. A lakóépületet így csak 2013-ban adták át, közvetlen környezetében azonban még ma is zajlanak az építkezések.
 • Meydan lóversenypálya: A világ egyik, ha nem a legmodernebb lóversenypályája. A hatvanezer néző befogadására alkalmas lovas sportkomplexum Dubai még épülő új városnegyedének, a Meydan City-nek egyik első építményrendszere. A versenypályák mellett van itt egy közel háromszáz szobás luxusszálloda, tenyészistálló és egy konferenciaközpont.Meydannak fontos szerepet szánnak a város lovassportjának megerősítésében, a versenyek mellett így nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásképzésre. Nagy versenyekből nincs hiány: itt rendezik többek közt a Dubai World Cup Nightot, a világ egyik legmagasabb összdíjazású lovas versenysorozatát.
 • Sejk Zajed út: A várost teljes hosszában átszeli az emirátusok legfontosabb autóútja az E11, melynek Dubai-i szakasza Sejk Zajed útként ismert. A kétszer hatsávos út városi szakaszának nagy részén a tengerparttal párhuzamosan, attól mindössze egy-két kilométer távolságban fut, összekötve szinte minden jelentős turistacélpontot a városban. Az út kiemelt szereppel bír a város életében, ezért nagy becsben tartják, nagy hangsúlyt helyeztek például a parkosítására.
 • Sejk Zajed al-Maktum ház: Dubai jelenlegi uralkodócsaládjának egykori uralkodói palotája, ami ma bárki számára látogatható múzeum. A Dubai Creek partján 1896-ban épült palota egyike az emirátus kevés 19. századi épületének. A múzeum leginkább a város azon korszakát mutatja be, amilyen az olajvagyon előtt volt, de a kitermelés utáni évek hirtelen jött változásait is segít megérteni. Fényképeken, kiállítási tárgyakon keresztül mesél egy régi Dubairól, egyes kiállító termeiben a nagyon régiről is.
 • Ski Dubai: Dubai egyik első őrült látnivalója a 2005 óta működő sípálya a Mall of The Emireates bevásárlóközpontban. Sajátos élmény, amikor a negyven fokos melegből besétálva az épületbe az óriási üvegtáblák mögött meglátjuk a hóval fedett mesterséges lejtőt, rajta vastagon öltözött síelőkkel. A lejtő négyszáz méter hosszú, 85 méter magas és öt különböző pálya fut rajta. A 22 500 négyzetméteres síközpontot mínusz négy és mínusz hat fok közé hűtik. Az óriási zárt épületben minden van a jeges csúszdától a jégbarlangon át a tipegő pingvinekig; síelni, snowboardozni, szánkózni és bobozni is lehet. Felszerelés a helyszínen bérelhető.
 • The Dubai Mall: Dubai látnivalói közé épp úgy tartoznak a gigaméretű plázák, mint a mecsetek és építészeti extremitások. A turistákat sok egyéb mellett a vásárlási lehetőségek vonzzák a városba, de a Dubai Mall nem csak egy pláza a sok közül, hanem összterületét tekintve a világ legnagyobbja. Az 1 millió 124 ezer négyzetméteren elterülő központban több mint 1200 üzlet üzemel, minden világmárka jelenvan, itt túlzás nélkül minden kapható. Sokan azonban nem a bolttenger miatt jönnek ide. A Burdzs Kalifa lábánál található Dubai Mall számos különlegessége és világrekordja között a legnagyobb érdeklődés a Dubai Aquariumot kíséri, amely egy óriási, 32 méter kerületű, nyolc méter magas tengeri akvárium 33 ezer élőlénnyel. Van itt még egy óriási korcsolyapálya, egy tematikus SEGA videójáték park, valamint a világ legnagyobb cukorka boltja is.
 • Wild Wadi vízipark: A kihagyhatatlan aktív programok egyik legjobbja a Wild Wadi, amely a Hotel Atlantis Aquaventure-je mellett Dubai másik népszerű víziparkja. A Burdzs al-Arab szomszédságában található Wild Wadi harminc különlegességgel, köztük egy 128 méter hosszú csúszdával várja az extrém vízi kalandjátékok kedvelőit. A 49 ezer négyzetméteren elterülő vízipark hangulata első osztályú, amit részben azzal ér el, hogy a középkori arab építészet mintájára épült, de a tenger közelsége is sokat növel a park vonzerején. 

 

Hónap Jan. Feb. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec.
Max. hő (°C) 24 25 28 32 37 39 41 40 39 35 31 26
Min hő (°C) 14 16 17 20 24 26 29 29 26 23 18 15
Esős napok 2 4 4 2 0 0 0 0 0 0 0 2
Tenger hő (°C) 23 22 23 25 28 31 32 32 32 30 28 25

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911